Overijsselse Vrijwilligersprijs 2018
Winnaars_OVP_2017.original.jpg

Winnaars Overijsselse Vrijwilligersprijs 2017 komen uit Zwolle en Hardenberg

Winnaars 2017

Zwolle, 30 juni 2017 – Lubna Abdulwahab uit Hardenberg en Stichting Buiten de Boot uit Zwolle zijn de winnaars van de Overijsselse vrijwilligersprijs 2017. Zij wonnen de juryprijs en ontvingen tijdens een feestelijke uitreiking in het Provinciehuis in Zwolle een waarderingscheque ter waarde van duizend euro uit handen van gedeputeerde Bert Boerman. De publieksprijzen werden gewonnen door Petra Oude Lashof uit Rossum en Gotong Royong uit Zwolle. De Overijsselse vrijwilligersprijs is dit jaar voor de achttiende keer uitgereikt en is een initiatief van de provincie Overijssel.

De Vrijwilliger van het jaar 2017 is Lubna Abdulwahab uit Hardenberg. Zij zet zich op verschillende manieren vrijwillig in voor nieuwkomers in Nederland. Lubna werkt als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in Hardenberg en is daar onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie van de eettafel en ondersteuning aan nieuwkomers bij de integratie in Nederland. Daarnaast is ze tolk bij bezoeken aan het ziekenhuis of huisarts; is ze maatschappelijk begeleider, en verzorgt ze workshops om integratie te verbeteren. Dit doet zij in georganiseerd verband, maar ook regelmatig op persoonlijke titel. Lubna is iemand die haar eigen huis openstelt om anderen een time-out te kunnen bieden.

De jury vindt het bewonderenswaardig dat Lubna - die een eigen bedrijf en gezin heeft – ook veel tijd steekt in het bevorderen van het welzijn van nieuwkomers en hiermee een verschil maakt.

Stichting Buiten de Boot heeft de titel Vrijwilligersorganisatie 2017 verdiend. Deze Stichting is een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief dat op een indrukwekkende manier verantwoordelijkheid neemt om mensen in armoede - die “buiten de boot” vallen bij reguliere hulporganisaties - te ondersteunen. Het initiatief is begonnen met het beschikbaar stellen van noodvoedselpakketten en is uitgegroeid tot een stichting die wekelijks gratis brood verstrekt aan gezinnen op zeven verschillende uitgiftepunten in de gemeenten Zwolle, Kampen en Zwartewaterland. Door gebruik te maken van hun netwerk biedt Stichting Buiten de Boot gezinnen in armoede nog meer. De mensen van Buiten de Boot zijn intermediair naar het Jeugdsportfonds; zij zorgen via organisaties voor een verjaardagsfeestjes voor kinderen, en organiseren meerdere acties om kinderen een dagje uit te nemen. De jury vindt het indrukwekkend en bewonderenswaardig dat Stichting Buiten de Boot dit voor elkaar krijgt: zonder subsidie, maar met hulp van (lokale) ondernemers. Voor de jury meer dan genoeg aanleiding om Stichting Buiten de Boot te bekronen.

Tweede en derde plaatsen

Tweede plaatsen waren er voor vrijwilliger Thea Oversteegen uit Oldenzaal en vrijwilligersorganisatie Heeten Opgeruimd uit Heeten. De derde plaatsen zijn voor vrijwilliger Loes Bloo uit Raalte en vrijwilligersorganisatie Full Color Festival in Kampen.

Publieksprijs

De Overijsselse Vrijwilligers Prijs kent naast de juryprijzen ook een publieksprijs. Op www.ovp2017.nl hebben de inwoners van Overijssel en daarbuiten een stem kunnen uitbrengen op hun eigen favoriet. In totaal zijn er 13489 stemmen uitgebracht. De Publieksprijs voor organisaties is gewonnen door Gotong Royong uit Zwolle Met 665 stemmen haalde de organisatie 8 procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. Petra Oude Lashof uit Rossum wint als individuele vrijwilliger de Publieksprijs met 442 stemmen en 9 % van het totale aantal uitgebrachte stemmen.

Organisatie

De organisatie van de Overijsselse vrijwilligersprijs is in handen van Arcon, in nauwe samenwerking met Sportservice Overijssel, Rijnbrink, Stimuland, Landschap Overijssel, OVKK, VOSVI, Zorgbelang Overijssel en Vrouwenplatform Carrée.

Met de Overijsselse vrijwilligersprijs willen de Provincie Overijssel en de organisatoren hun grote waardering uiten voor de – vaak onzichtbare- inzet van al die duizenden Overijsselse vrijwilligers.


Overijsselse Vrijwilligersprijs 2018

Arcon, 085 - 273 5860
Contactpersoon: Claudia Arends
carends@arcon.nl

Arcon