Zoek genomineerde:


… of zoek in gemeente:


genomineerde: 
Stichting de Eethoek in Almelo

De Eethoek is opgericht door het echtpaar van Baaren vanwege hun eigen ervaring met armoede. Dit echtpaar kookt twee keer per week met vrijwilligers voor gemiddeld 45 mensen (en kinderen) voor wie een voedzame en gezonde warme maaltijd geen vanzelfsprekendheid is. Het bijzondere is dat er gekookt word met giften van gewone burgers die verkregen worden uit de fb-groep van de Eethoek: Ruil voor Hulphoek waar "gewone spulletjes" worden geruild tegen eten. Bijvoorbeeld een fotolijstje tegen een pondje gehakt, of een leuk vaasje tegen een zakje aardappelen etc. Daarnaast heeft de Stichting door hard aan de weg te timmeren een aantal vaste en incidentele sponsoren aan zich weten te binden (er is bijvoorbeeld een reportage gemaakt en vertoond door RTV-Oost). Op deze manier koken de vrijwilligers twee keer per week een heerlijke maaltijd die de gasten 2 x per week GRATIS krijgen aangeboden. Deze wordt genuttigd aan netjes gedekte tafels. 

Inmiddels bestaat Stichting de Eethoek twee jaar en redt het zichzelf zonder enige subsidie of steun van de gemeente. Tevens probeert de Stichting hun gasten de weg te wijzen naar adequate hulp als daar de vraag naar is. Af en aan organiseert de oprichtster Monique van Baaren dmv fb-oproepjes inzamelacties wanneer er bijvoorbeeld een gast geen behoorlijke kleding meer heeft of plotseling dieper in de financiële problemen is gekomen en er niets te eten meer is in huis en de Voedselbank hen nog niet kan helpen. Vooral wanneer er kinderen bij betrokken zijn gaat ze door het vuur om e.a voor elkaar te krijgen.

Twee keer per jaar probeert de Stichting een (GRATIS) gezellige avond te organiseren om de gasten eens speciaal te laten voelen. Recentelijk nog een salsa-avond met hapjes en drankjes, samengebracht door gulle giften van gewone burgers en enkele (kleine) bedrijven. De gasten hebben genoten.

De laatste ontwikkeling is dat er (maandelijks) diverse workshops georganiseerd gaan worden voor de gasten om gaste op weg te helpen of gewoon om eens de gedachten te kunnen verzetten. Tevens heeft onlangs een Almelose professionele kok zijn kennis en expertise aangeboden om kookworkshops te geven aan de kinderen van de gasten om hen te leren hoe ze zo gezond mogelijk kunnen koken met restjes en de beperkte financiële middelen die zij tot hun beschikking hebben. Later worden ouders er ook bij betrokken om nog wat bij te leren op kookgebied.

Ik heb diepe bewondering voor Monique en Stephan van Baaren hoe zij dit hebben opgezet en tegen alle verwachting in het nog steeds draaiende houden, ondanks alle tegenslagen. Mede dankzij hun team vrijwilligers en de gulle burgers die hun Stichting een warm hart toe dragen maar bovenal dankzij hun tomeloze inzet en hart voor de medemens. Bij andere projecten binnen de gemeenten moeten mensen WEL betalen voor een maaltijd, dat was nou precies wat de Eethoek niet wilde voor hun gasten. Bij een weekbudget is bijvoorbeeld 2,50 pp voor een maaltijd teveel. Bij de Eethoek is het kosteloos (een enkeling geeft soms iets naar draagkracht).

Een mooie stichting die door velen een warm hart wordt toegedragen!

 

 

Vul het formulier online form in.

Reageer!Alle genomineerden uit deze gemeente: