Zoek genomineerde:


… of zoek in gemeente:


genomineerde: 
Heeten Opgeruimd in Heeten

Heeten Opgeruimd is een groep van ruim 40 enthousiaste en bevlogen vrijwilligers die al drie jaar zeer regelmatig zwerfvuil ruimt in een door hen 'geadopteerd' gebied. Zwerfvuil is hen een doorn in het oog. 'Niet klagen maar opruimen' is hun credo.

Initiatiefnemer Loeck Tomassen riep drie jaar geleden mensen op om mee te helpen Heeten schoon te krijgen. Zijn initiatief is uitgegroeid tot een groep van inmiddels ruim 40 mannen en vrouwen, én kinderen. Ieder maakt zeer regelmatig zijn eigen gebiedje schoon. Materialen hiervoor zoals afvalgrijpers, veiligheidshesjes, handschoenen en vuilniszakken heeft Loeck gratis beschikbaar gekregen. En op NL Doet gaan ze gezamenlijk fanatiek bezig met zwerfvuil ruimen. Ook de Wild Beheer Eenheid doet hier aan mee. Door het adoptieplan is inmiddels bijna heel Heeten gecovered.

Onlangs zijn gesprekken gevoerd met Plaatselijk Belang Nieuw-Heeten om het schone gebied nog groter te krijgen. De groep vrijwilligers gaat verder dan alleen zwerfvuil ruimen. Ze werken ook aan preventie. Zo hebben ze borden geregeld met de tekst ‘Wij houden Heeten Opgeruimd, u ook?’ Tijdens evenementen worden deze borden geplaatst bij de toegangswegen naar Heeten, op parkeerplaatsen en bij het evenemententerrein. Een bord is inmiddels permanent geplaatst bij de plaatselijke manege, een bord bij de voetbalvereniging volgt.

Er zit veel creativiteit bij de vrijwilligers; één van hen sneed de bodem uit een kleine emmer, hing er een vuilniszak in die hij bevestigt met een sterk elastiek, en ontwierp zo zijn eigen tool om het zwerfvuil ruimen makkelijker te maken (want bij wind waait een vuilniszak dicht). Een ander ontwierp twee bakken die hij aan de zijkant van de fiets hangt (‘want zo kan ik het zwerfvuil gelijk scheiden’). Een paar vrijwilligers stonden op de Kerstmarkt om hun initiatief breder kenbaar te maken. Samenwerking werd gevonden met de Stichting Duurzaam Heeten.

Loeck Tomassen moedigt de vrijwilligers aan om het gevonden zwerfvuil te scheiden. ‘Het zwerfvuil bestaat voor 95% uit blikjes, flesjes en ander plastic. Dit kan allemaal gerecycled worden’. Hiermee stimuleert hij de vrijwilligers om grondstoffeninzamelaar te worden. In goede samenwerking met de gemeente zijn er in het dorp twee pmd- en twee restafval containers geplaatst waar de vrijwilligers het door hen opgeruimde zwerfvuil in kunnen gooien. Wethouder Niens vond het zo’n goed initiatief dat hij de containers symbolisch kwam overhandigen.

Ook bij voetbalvereniging SV Heeten ruimt een 70+er met zo’n 8 pupillen iedere woensdagmiddag zwerfvuil. Zij worden af en toe door ‘Heeten Opgeruimd’ in het zonnetje gezet door bijvoorbeeld een bezoek aan een wedstrijd van Go Ahead Eagles. Heeten Opgeruimd heeft een mooie poster van de jongens gemaakt en deze opgehangen in de kantine, als voorbeeldfunctie. Onlangs is de 70+er door hen in het zonnetje gezet met bloemen en een mooie foto van de groep. Loeck organiseert af en toe een bijeenkomst voor alle vrijwilligers om hen betrokken te houden; zo kregen ze met Sinterklaas een chocoladeletter, ze zijn op excursie geweest naar het plaatselijke recyclingbedrijf, ze hebben een presentatie gezien over recycling van plastic, en af en toe een bijeenkomst met een lekker drankje.

Er gaat een positieve en preventieve werking uit van het zichtbaar zwerfvuil ruimen door de vrijwilligers van Heeten Opgeruimd. Ze krijgen opgestoken duimen van passanten, soms meldt een passant zich aan om ook mee te doen. De vrijwilligers zien dat het echt schoner wordt, dat er minder zwerfvuil ligt dan 3 jaar geleden, toen ze begonnen. ‘Waar het schoon is blijft het schoon’ zeggen de vrijwilligers. Dus waarom deze nominatie: - belangeloze, actieve en enthousiaste inzet om Heeten schoon te houden - ook bezig met preventie - voorbeeldfunctie voor jong en oud - veel creativiteit - verbinding leggen met andere dorpen (olievlekwerking) - uitdragen van de overtuiging ‘schoon blijft schoon’

Vul het formulier online form in.

Reageer!Alle genomineerden uit deze gemeente: