Zoek genomineerde:


… of zoek in gemeente:


genomineerde: 
Erwin Oosterman uit Almelo

 Als jongen zat Erwin achterop een brommer die tussen twee paaltjes doorreed. Met volle vaart botsten de knieën van Erwin tegen de paaltjes. Zwaar kapotte knieën die nooit meer echt goed zijn gekomen. Door te lang met verkeerde lichaamshouding - als gevolg van die knieën - gewerkt te hebben in de bouw, werd Erwin afgekeurd, maar kreeg gelukkig de ruimte van het UWV om vrijwilligerswerk bij De Gravenruiters te doen.

Erwin Oosterman is sinds 2009 betrokken bij De Gravenruiters. De Stichting “de Gravenruiters” maakt het mogelijk dat mensen met een lichte, maar ook zware verstandelijke en/of lichamelijke beperking onder professionele begeleiding kunnen paardrijden en met paarden kunnen omgaan. Mensen met een meervoudige beperking kunnen bij ‘de Gravenruiters’ huifbedrijden en bij het “Paardrijden+” geven we paardrijden op maat aan ruiters met een autistische of aan autisme verwante stoornis.

In het Meidenproject ontwikkelen meiden met sociaal/emotionele problemen hun weerbaarheid, zelfstandigheid en talenten en zetten deze in door hulp te bieden aan onze gehandicapte ruiters. De sociale re-integratie en dagbesteding ondersteunt alle activiteiten en laat cliënten weer deelnemen aan de maatschappij, biedt ze een zinnige dagbesteding en ontwikkelt talenten.

De Gravenruiters doen dit werk in Almelo al 45 jaar. Kenmerkend voor deze stichting is ook dat alleen de paardeninstructeurs betaalde krachten zijn en dat alle andere werkzaamheden gedaan worden door vrijwilligers, zoals Erwin. En hij is heel belangrijk voor de Gravenruiters. Erwin is de klusjesman op de manege die 25 tot 30 uur per week ervoor zorgdraagt dat de manege goed kan functioneren. Belangrijkste is hoe hij dat doet. De Gravenruiters hebben weinig geld. De stallen van de manege zijn bijvoorbeeld gemaakt van onderdelen die elders voor niets ter beschikking werden gesteld. En het lukt Erwin altijd verbazend goed om met allerlei bij elkaar gezochte materialen kapotte of versleten onderdelen van de manege te vervangen of te repareren. Daar moet je inventief voor zijn, geduld hebben en een positieve instelling hebben. En die heeft hij.

Erwin kan goed samenwerken met diverse mensen en organisaties en is van vele markten thuis. Voorbeelden: 

  • Het plaatsen van een keukenblok. Via marktplaats opgezocht, opgehaald en zelf geïnstalleerd.
  • Konijnenhokken maken
  • Speel/klimtoestellen voor de geiten maken.
  • Hekwerk, van hout of staal (lassen).
  • Tractor werkzaamheden verrichten.
  • Het sproeien en onderhouden van de paardenbak.
  • Straat werkzaamheden. (verzakkingen door ratten verhelpen)
  • Een afdak voor het hooi maken.
  • Helling naar de kantine maken waardoor die goed bereikbaar is voor rolstoelen. 

En tot slot lukt het hem ook nog om als vrijwilliger iemand die bij ons dagbesteding doet, zo te begeleiden dat de betreffende man zienderogen opveert! Maar het hoe betreft niet alleen zijn vaardigheid en creativiteit. Het hoe betreft ook het feit dat hij altijd een goed humeur heeft, ook al heeft hij nog steeds te lijden van pijnen in zijn lijf. Het hoe is ook dat hij oprechte interesse heeft in anderen en graag een praatje met de andere vrijwilligers maakt. Het is kortom zijn manier van “er zijn” die de andere vrijwilligers inspireert zich in te zetten voor het werk van De Gravenruiters. Daarmee is hij een van de centrale spelers van de Stichting. Niet voor niets wordt Erwin wel “het gezicht van de Gravenruiters” genoemd. Deze altijd bereikbare, betrouwbare en gemoedelijke man, die ook bijspringt op vroege of late tijden, is beter in het geven dan zelf ontvangen. Daarom vinden wij het zo leuk als hij nu eens een keer op een bijzondere wijze zelf mag ontvangen, door deze nominatie! 

Vul het formulier online form in.

Reageer!Alle genomineerden uit deze gemeente: